szep 02,2016 Categories: Pénztárgépek

Bár októbertől több ezer új cégnek kötelező, még sincs új online pénztárgép

Október elsejétől újabb vállalkozóknak kell bevezetniük a NAV-hoz bekötött online pénztárgépeket, csakhogy egyelőre nem is lehet kapni az előírásoknak megfelelő gépeket. Az történt ugyanis, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium az online kasszarendszer bővítésekor előírta például, hogy az újonnan bevezetett pénztárgépeknek már "újra megszemélyesíthetőnek" kell lenniük, vagyis a pénztárgépet az egyik boltosnak el kell tudnia adni a másiknak úgy, hogy a NAV érzékelje, hogy gazdát cserélt a kassza.
Ez a technikai megoldás a pénztárgép üzemeltetőtöknek okoz majd könnyítést, mivel az eddigi gyakorlattal ellentétben nem kell az online pénztárgép legdrágább egységét kicseréli, ami sokszor vetekedett a pénztárgép árával. Ezért legtöbbször kidobásra kerültek 1-2 éves vagy még fiatalabb pénztárgépek.

A baj csak az, hogy ilyen pénztárgépek egyelőre nincsenek a piacon. Fontos változtatás még, hogy a jövőben arra is lehetőség lesz, hogy az adóhatóság üzenetet küldjön a pénztárgépre, amit az eszköz kinyomtat. Ez például akkor lehet hasznos, ha változik az áfakulcs.

A NAV bízik abban, hogy időben sor kerül az engedélyezésekre, és a forgalmazók ki is fogják tudni szolgálni az újonnan pénztárgéphasználatra kötelezetteket. Így most az összes nagyobb forgalmazó azon dolgozik, hogy a jelenleg kapható pénztárgépek szoftverfrissítése tökéletesen megfeleljen az új előírásoknak.

Bővebben a témáról:
Index
Vg.hu
Origo.hu